Externa faktorer - ett hot mot omställningsbolagen?

Captors gröna obligationsfond, Dahlia Green Bond, förespråkade tidigt omställningsbolagens roll på den gröna obligationsmarknaden. Sedan fondens start har vi inte bara betonat hur enskilda företag kan ställa om, utan även hur denna omställning i ett större perspektiv kan möjliggöras genom gröna obligationer. Transparens och kontinuerlig rapportering är två viktiga komponenter för att omställningsobligationer ska lyckas, men även externa faktorer är något som kan ha en påverkan på de gröna projektens resultat.

 

Policyrelaterade förändringar samt teknologirelaterade risker är två externa faktorer som är relevanta för omställningsbolag. Policyrelaterade förändringar kan exempelvis handla om striktare regler, eller avsaknaden av dem, som främjar utvecklingen till en koldioxidsnål ekonomi. En viktig extern faktor att beakta gällande omställningsbolag är policyrelaterade förändringar kring elsystemet.

 

Sverige har länge varit en föregångare när det gäller att ha en betydande del fossilfri elproduktion. 2023 stod vattenkraft för 40 % av den el som producerades, 29% kom från kärnkraft, 21% vindkraft, 8% värmekraft och 2% solkraft. Sverige har en lång historia av ett väl utformat elsystem, men på grund av en alltför bekväm inställning hos våra beslutsfattare och en ökad elektrifiering av samhället har vi numera mer eller mindre en självförvållad elsystemkris. Vi behöver en uppgradering och utveckling av nuvarande elsystem, då det annars finns en risk för bolagen som behöver elektrifiera sina processer inte når omställningskraven. Dessa faktorer hanteras utanför bolagens verksamhet.

 

Bolag som SSAB och LKAB, som ofta används i svenska omställningsexempel, rankas som Sveriges största utsläppare och behöver i hög grad elektrifieras för att minska sina utsläpp.

 

LKAB kommenterade i början av 2022, strax efter att Sverige släppt sin första nationella elektrifieringsstrategi, att: ”Sveriges förmåga att bygga ut kraftproduktionen är en av de saker som tydligt kommer att påverka i vilken takt vi kan genomföra våra omställningsplaner.”

Det här är inte bara en svensk utmaning, utan en som vi också ser hos våra utländska omställningsbolag, även om utmaningarna karakteriseras olika.

 

Problemet i den svenska debatten, inte minst på kapitalmarknaden, är hur vi fastnar i valet mellan vind- och kärnkraft. Sveriges elsystem inkluderar produktionsanläggningar, ledningar, stationer för överföring och distribution. Det påverkas av var elproduktionen sker, om den är planerbar eller ej, och var den nyttjas. Hur systemet ska se ut i framtiden kräver grundläggande policyrelaterade förändringar i stor skala, och det är snart.

 

LKAB, som finns i Captors gröna obligationsfond, kan som sagt enbart hantera faktorer inom verksamheten för en omställning, såsom teknologirelaterade förändringar; något Captor beaktar vid val av omställningsbolag. Externa faktorer, som policyrelaterade förändringar (eller icke-förändringar), är en hållbarhetsrisk som också måste beaktas vid val av omställningsbolag, eftersom det är en faktor som kan påverka utfallet av projektens framgång.

 

Hur hanterar vi som fondförvaltare sådana externa faktorer? Precis som LKAB står Captor inför utmaningar som vi inte kan påverka direkt. Men låt oss inte glömma att kapitalmarknaden är en viktig nyckel till att stödja gröna initiativ som banar vägen för omställningsbolagen.

Vi väljer inte bara våra omställningsbolag med omsorg, utan markerar även tydligt vilka projekt vi aktivt väljer bort och varför, externa faktorer inkluderat. Det innebär att fonden väljer in bolag i elektrifieringsprocessen samt bolag som producerar, distribuerar och lagrar el för att på så vis påverka den externa faktorn från flera håll.  

Nästa
Nästa

Vad skapar avkastning? Del 1: Ränteduration