Legal information.

Nedan följer information av legal karaktär relaterat till Captor Fund Managements verksamhet. Även publikationer av olika dokument finns på denna sida. Vid ytterligare frågor är du varmt välkommen att kontakta oss.

Legal bolagsinformation.

Dokument

  • Captor Fund Management AB, med org.nr 559051-3189 (“Captor”) är auktoriserad AIF-förvaltare enligt lag (2013:561) om förvaltare av alternativa investeringsfonder, med ytterligare tillstånd att bedriva fondverksamhet enligt lag (2004:46) om värdepappersfonder. Utöver fondverksamheten har Captor tillstånd att;

     – diskretionärt förvalta av investeringsportföljer,

    – lämna investeringsråd,

    – förvara och administrera andelar eller aktier i företag för kollektiva investeringar,

    – ta emot medel med redovisningsskyldighet och

    – ta emot och vidarebefordra order i fråga om finansiella instrument.

     Finansinspektionen är behörig tillsynsmyndighet.

  • Senaste årsredovisningen finns i dokumentlistan. Äldre årsredovisningar erhålles på begäran.

  • Marknadssonderingar görs bland annat för att bedöma potentiella investerares intresse av eventuell transaktion och dess prissättning, storlek och strukturering. De kan bland annat omfatta en börsintroduktion eller därpå följande erbjudanden av värdepapper och utgör ingen handel. 

    I enlighet med gällande marknadsmissbruksregler (MAR-Market Abuse Regulation) har Bolaget utsett Daniel Karlgren som kontaktperson vid marknadssonderingar.

Bästa möjliga resultat.

Dokument

Captor är skyldiga, i syfte att säkerställa att fondandelsägarnas bästa intresse vid varje givet tillfälle tillvaratas, att eftersträva bästa möjliga resultat vid utförandet av portföljtransaktioner samt vid placering av order hos någon annan för fondernas räkning.

Styrelsen i Captor har därför antagit en policy för att uppnå bästa möjliga resultat när fondbolaget utför portföljtransaktioner eller placerar order för fonderna. De interna reglerna tar hänsyn till ett flertal faktorer såsom pris, kostnad, snabbhet, sannolikhet för utförande och avveckling, transaktionens storlek och art samt andra för utförandet väsentliga förhållanden. Vid bedömningen av ovanstående faktorers relevans skall fondbolaget ta hänsyn till mål, placeringsinriktning och riskprofil för fonden, transaktionens beskaffenhet samt utmärkande egenskaper för det finansiella instrumentet och dess handelsplats.

Vid utförande av portföljtransaktion eller placering av order för utförande kommer fondbolaget normalt att tillmäta den totala kostnaden störst betydelse. Den totala kostnaden omfattar priset på det finansiella instrumentet och de kostnader som är hänför sig till portföljtransaktionen. I vissa fall kan dock portföljtransaktionens beskaffenhet eller egenskaper hos det finansiella instrumentet eller handelsplatsen påverka den relativa betydelsen av ovan nämnda faktorer. Vid exempelvis en stor order eller en order med särskilda villkor kan fondbolaget i stället för den totala kostnaden, komma att ta större hänsyn till sannolikheten för att ordern blir utförd och avvecklad. Vidare kan det vara av betydelse om ordern på grund av sin storlek eller typ enligt Fondbolagets bedömning kan ha en väsentlig prispåverkan på marknaden och därför behöver hanteras med omdöme.

Fondandelsägare kan vid förfrågan få tillgång till Captors Policy för att uppnå bästa möjliga resultat vid utförande och fördelning av portföljtransaktioner och kunders order samt vid placering av order.

Till vänster finns särskild information om derivatavtal, repoavtal och värdepapperslåneavtal samt hantering av säkerställande.

Om du vill veta mer om förvaltningen av våra fonder är du välkommen att kontakta oss på operations@captor.se alternativt +46 (0)8 701 01 00

Informationen är uppdaterad i augusti 2023.

Revisorer och kontrollfunktioner.

  • I Captors organisation ingår följande kontrollfunktioner:

    • Riskhantering

    • Regelefterlevnad

    • Internrevision

    Ansvariga för dessa funktioner är Anders Bruzelius (riskhantering), Björn Wendleby vid Harvest (regelefterlevnad) och Mikaela Grundberg vid KPMG (internrevision).

  • Öhrlings Pricewaterhouse Coopers är Bolagets externa revisor. Huvudansvarig revisor är den auktoriserade revisorn Peter Nilsson.

    Den externe revisorn granskar årligen Bolagets redovisning och interna processer och rapporterar direkt till styrelsen och VD.

  • Förvaringsinstitut för de fonder som förvaltas av Captor är Swedbank AB, organisationsnummer 502032-9081.

Klagomål.

Dokument

Captor tar missnöjda kunders klagomål på största allvar. Därför finns en särskild policy som behandlar detta och som särskilt påpekar vikten av att aktivt lyssna på en missnöjd kund och snabbt och sakligt utreda vad som hänt. Om Captor inte anser sig kunna tillmötesgå ett klagomål har kunden rätt att få ett skriftligt svar med motivering till detta.

  • Du kontaktar klagomålsansvarig på Captor och beskriver vad du tycker blivit fel. Klagomålsansvarig är också ansvarig för regelefterlevnad – Björn Wendleby.

    Kontaktuppgifter till Klagomålsansvarig:

    Harvest Advokatbyrå AB

    Engelbrektsplan 1

    Box 7225

    103 89 STOCKHOLM

    Tel: 0703-25 23 29

  • Om du inte anser dig kunna acceptera Captors beslut kan du vända dig till Allmänna reklamationsnämnden som opartiskt och utan kostnad prövar privatpersoners tvister mot näringsidkare. Läs mer på deras hemsida: www.arn.se.

    Allmänna Reklamationsnämnden

    Box 174

    101 23 Stockholm

    Du kan även låta allmän domstol pröva ditt ärende.

  • Konsumenternas Bank- och finansbyrå (https://www.konsumenternas.se) är en självständig redovisningsbyrå som avgiftsfritt lämnar vägledning i konkreta ärenden som avser bank- och värdepappersområdet.

    Konsumentvägledare i din kommun lämnar också råd i hushållsekonomiska och juridiska frågor.

Ersättningsprinciper.

Dokument

Captor har beslutat att inte erbjuda sina anställda någon rörlig ersättning för att motverka intressekonflikter och otillbörligt risktagande.

 Styrelsen i Captor har fastställt en ersättningspolicy som grundar sig på Finansinspektionens föreskrifter om och värdepappersfonder och förvaltare av alternativa investeringsfonder samt Svensk kod för fondbolag. Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (ESMA) har utfärdat riktlinjer om en sund ersättningspolicy enligt UCITS- respektive AIFM-direktivet. Nämnda riktlinjer har beaktats av fondbolaget. Policyn har utformats med hänsyn till fondbolagets storlek och interna organisation samt verksamhetens art, omfattning och komplexitet.

Ersättningspolicyn ska främja en sund och effektiv riskhantering och regelefterlevnad samt generellt sett premiera fondbolagets långsiktiga intressen. Integreringen av hållbarhetsrisker är en central del i fondbolagets arbete, även vid beräkning av ersättning till anställda. I Captors ersättningspolicy definieras de risker som fondbolaget analyserar i förhållande till fondbolagets ersättningssystem. Hållbarhetsrisk är en av dessa risker. Policyn är utformad för att överensstämma med affärsstrategi, mål, värderingar och intressen för fondbolaget och de förvaltade fonderna och fondandelsägarna.

Funktionen för regelefterlevnad ska årligen granska att fondbolagets ersättningar överensstämmer med denna ersättningspolicy. Funktionen ska skriftligen rapportera till styrelsen resultatet av granskningen. Styrelsen är ansvarig för att ersättningspolicyn regelbundet följs upp.

En papperskopia av fondbolagets information om ersättningspolicyn och ersättningar kan erhållas kostnadsfritt efter förfrågan till Captors kundservice, vilket också anges i fondernas faktablad. Information om ersättningspolicyn och ersättningar ska dessutom lämnas i årsberättelserna för fonderna.

Information om incitament.

Dokument

Captor bedriver fondverksamhet, förvaltning av alternativa investeringsfonder, investeringsrådgivning samt s.k. diskretionär portföljförvaltning. Enligt gällande regelverk som bygger på EU-direktiv, får Captor i samband med fond- och portföljförvaltning endast betala eller ta emot en avgift eller kommission eller ge eller ta emot en naturaförmån (incitament) under vissa förutsättningar.

Om incitament betalas eller ges till eller av en tredje part, måste avgiften/kommissionen eller naturaförmånen vara utformad för att höja kvaliteten på den berörda verksamheten samt inte hindra Captor från att agera i andelsägarnas/kundens intresse. Incitament kopplade till försäljning och inlösen av andelar i en värdepappersfond, exempelvis provisioner vid distribution av värdepappersfonder, omfattas dock inte av reglerna.

I den diskretionär portföljförvaltningen får Fondbolaget överhuvudtaget inte ta emot och behålla en ersättning eller förmån från någon annan än kunden. Förbudet gäller dock inte mindre icke-monetära förmåner som kan höja kvaliteten på tjänsten till kunden och som är av en sådan omfattning och art att de inte kan anses hindra Fondbolaget från att uppfylla sin skyldighet att tillvarata kundens intressen samt, under vissa förutsättningar, investeringsanalys.

  1.  Mindre icke-monetära förmåner är:
    Uppgifter eller dokumentation om ett finansiellt instrument eller en investeringstjänst, som är av allmän karaktär eller anpassade efter en kunds omständigheter.

  2. Skriftligt material som framställts av en tredjepart som har beställts och betalats av ett företag som är emittent eller potentiell emittent för att marknadsföra en nyemission från institutet i fråga, eller där tredjeparten genom kontrakt är knuten till och betald av emittenten för att ta fram sådant material på̊ löpnade basis. En förutsättning är att denna förbindelse tydligt redovisas i materialet, och att materialet samtidigt görs tillgängligt för alla värdepappersinstitut som så önskar, samt för allmänheten.

  3. Deltagande i konferenser, seminarier och andra informationsevenemang som gäller fördelarna med och egenskaperna hos ett visst finansiellt instrument eller en viss investeringstjänst.

  4. Representation upp till ett rimligt värde.

  5. Kostnadsfria provabonnemang på̊ investeringsanalys, under vissa förutsättningar.

 Mindre icke-monetära förmåner ska vara rimliga och proportionella och av sådan omfattning att de sannolikt inte kommer att påverka Fondbolaget beteende på ett sätt som är till skada för kundens intressen.

Captor tar inte emot några tredjepartsersättningar. Bolaget tar inte heller emot investeringsanalys.

Bolaget betalar ersättning till distributörer för förmedling av fonderna. Ersättningen bestäms i distributionsavtal och utgår som procentsats av förvaltningsavgiften, i normalfallet mellan 30–50 procent av denna avgift.

Närmare information lämnas kostnadsfritt till en andelsägare eller en kund i ett diskretionärt förvaltat uppdrag, eller investeringsrådgivningsuppdrag på̊ begäran. En begäran om närmare information kan lämnas till vår kundtjänst via info@captor.se alternativt +46 (0)8 701 01 00

Informationsgivning till andelsägare.

Andelsägare har tillgång till information om en fond genom bl.a. faktablad, informationsbroschyr, fondbestämmelser, månads- eller kvartalsrapporter, halvårsredogörelse och årsberättelse.


I tillägg till detta kan andelsägare göra en förfrågan om att få del av information om större innehav och affärer i en förvaltad fond, förutsatt att det inte är till nackdel för andelsägarkollektivet att informationen lämnas ut. En särskild förfrågan lämnas till info@captor.se.

Principer för aktieägarengagemang.

Dokument

Fondbolaget ska i all verksamhet som avser förvaltningen av fonderna handla uteslutande i andelsägarnas gemensamma intresse, vilket inkluderar att på andelsägarnas uppdrag företräda fonderna i ägarfrågor. Ett ansvarsfullt utövande av ägarrollen samt utvärdering av hållbarhetsrelaterade risker och möjligheter är för Captors väsentliga delar av fondandelsägarnas förvaltningsuppdrag och är integrerat i förvaltningen av fonderna.

Captors principer för aktieägarengagemang anger hur fondbolaget ska agera som ägare i de bolag som det genom förvaltade fonder investerar i. Principerna gäller för samtliga fonder under fondbolagets förvaltning. Vid diskretionära förvaltningsuppdrag regleras aktieägarengagemangsfrågor i uppdragsavtalet.

Styrelsen gör regelbundet en översyn av principerna och implementeringen av principerna genomförs inom förvaltningsorganisationen.

Övervakning, dialog och eskalering

Som grundregel utövar Captor sin rösträtt då det finns en motiverad grund för att röstningen har en gynnsam verkan på värdeutvecklingen för fondernas innehav. Bolaget deltar huvudsakligen inte i bolagsstämmor som hålls utomlands. Bolaget ska normalt delta i bolagsstämmor i de portföljbolag där fonderna är stora aktieägare, liksom på stämmor i andra portföljbolag där centrala frågor behandlas, och på dessa stämmor utöva sin rösträtt. Bolaget anser sig vara "stor aktieägare" om fonderna äger 5 procent eller mer av kapital och/eller röster i ett visst portföljbolag. Beroende på hur ägarstrukturen ser ut i övrigt, och vilka möjligheter till ägarsamverkan som finns, kan dock ett aktivt agerande bli aktuellt även i andra portföljbolag.

Vid indikation från Sustainalytics på att ett bolag står i risk att bryta mot internationella normer och konventioner kan Bolaget inleda en dialog med företrädare för att belysa problemen och ta del av viktig information.

Då Bolaget identifierar ett portföljbolag som systematiskt bryter mot internationella normer och konventioner kommer bolaget uttrycka sitt aktieägarengagemang genom att sälja innehavet.

Bolaget ska årligen redogöra för hur principerna för aktieägarengagemanget har tillämpats i praktiken. Redogörelsen ska publiceras på fondbolagets hemsida. Redogörelsen ska innehålla information om;

  • En allmän beskrivning av fondbolagets röstningsbeteende i portföljbolagen

  • En förklaring av de viktigaste omröstningarna

  • Uppgift om vilka frågor som fondbolaget har använt sig av tredje part för råd eller röstningsrekommendationer från röstningsrådgivare

  • Hur fondbolaget röstat på stämmor. Dock undantas omröstningar som är obetydliga på grund av ämnet eller storleken på aktieinnehavet.

  • Särskild redogörelse till institutionella investerare för vilka bolaget utför diskretionär portföljförvaltning

Personsuppgiftspolicy.

Dokument

Här kan du ladda ner vår integritetspolicy.

Rättning av fondandelsvärde.

Captor tillämpar rutiner som ska säkerställa att fondandelar blir värderade på rätt sätt. Eventuella felaktigheter i andelsvärdet hanteras i enlighet med Fondbolagens förenings vägledningsdokument om rättning av NAV.

Du som fondandelsägare kan få mer information om våra rutiner genom att kontakta vår Fondadministration: operations@captor.se alternativt +46 (0)8 701 01 00.

Intressekonflikter.

Dokument

Captor har upprättat riktlinjer för hantering av intressekonflikter.

Ett fondbolag som Captor har en skyldighet att identifiera de intressekonflikter som kan uppkomma i verksamheten, exempelvis mellan bolaget och dess kunder eller mellan olika kunder i samband med att bolaget tillhandahåller tjänster. Exempel på omständigheter som ska beaktas är om bolaget eller dess ägare, utöver överenskomna ersättningar, sannolikt kan komma att erhålla en vinst eller undvika en ekonomisk förlust på kundens bekostnad.

Bolaget har vidare en skyldighet att förhindra att kunders intressen påverkas negativt av intressekonflikter. För det fall vidtagna åtgärder inte räcker för att förhindra att kunders intressen kan komma att påverkas negativt ska bolaget tydligt informera kunden om arten eller källan till intressekonflikten innan det utför en tjänst för kundens räkning.

Captor har antagit riktlinjer för hantering av intressekonflikter. Riktlinjerna syftar till att förhindra att intressekonflikter uppkommer och, om en konflikt ändå uppstår, att förhindra en negativ påverkan på kundernas intressen. I riktlinjerna beskrivs potentiella intressekonflikter och vilka åtgärder som vidtas för att förhindra sådan negativ påverkan. Riktlinjerna anger bl. a. hur en tillräcklig grad av oberoende ska kunna uppnås för att så långt som möjligt undvika att intressekonflikter uppkommer mellan olika avdelningar, enheter och underenheter inom bolaget och hur eventuellt uppkomna intressekonflikter ska hanteras.

På kunds begäran kan bolaget lämna närmare uppgifter om riktlinjerna för hantering av intressekonflikter.