IGEday – Introduce a Girl to Engineering Day – är ett årligt event arrangerat av Womengineer. Syftet är att informera och inspirera nästa generation att vilja bli ingenjörer och i år har Captor valt att delta.

IGE-day är ett initiativ där företag, organisationer och högskolor runt om i Sverige deltar för att bjuda in unga tjejer och icke-binära för att ge dem en inblick i hur det är att jobba som ingenjör.

I förra avsnittet fick du läsa om Josefine och hennes syn på ingenjörsyrket. Nedan får du läsa mer om Linnéa som jobbar som kvantanalytiker på Captor. Linnéa är civilingenjör i teknisk matematik från Lunds Tekniska Högskola med inriktning mot finansiell modellering.

Varför valde du att bli ingenjör?

Under gymnasietiden insåg jag att jag verkligen gillade problemlösning. Sen när jag började läsa om olika universitetsutbildningar tänkte jag att civilingenjör skulle passa mig. Jag gillade att det var en bred utbildning med många valmöjligheter inom flertalet sektorer.

Av alla svenska studenter som tar ingenjörsexamen idag är endast 33% tjejer. Varför tror du det är så få tjejer som väljer att studera till ingenjör?

Det är nog för att många tjejer tror det är svårt och att man måste vara superduktig på matte. Det är absolut inte sant. Det finns en massa olika ingenjörsutbildningar med olika inriktningar som har olika mängd matte och grad av svårighet. Glöm inte att det finns massa hjälp att få på universitetet.

Vad har du för tips till den som önskar plugga till ingenjör?

Gör mycket research, läs på om de olika utbildningarna, prata med lärare, studievägledare eller gå på event som IGE-Day! Då får du en bättre uppfattning om hur det faktiskt är att läsa till ingenjör. Det är inte så svårt som man tror. Så länge du är motiverad och intresserad av ämnet du väljer att läsa så kommer det lösa sig. Att plugga på universitet är fantastiskt roligt och utvecklande, det är så mycket mer än bara studierna!

Idag jobbar du som kvantanalytiker på Captor. Vad är det roligaste med ditt jobb?

Det roligaste är att mitt jobb är väldigt varierande och att jag får använda mig av sådant som jag lärt mig under mina studier. I och med att Captor är ett mindre bolag har jag också möjlighet att påverka vad jag jobbar med, och samtidigt får jag lära mig mycket nya saker!

Vill du veta mer om IGE-day och anmäla dig? Läs här!