Gamestop – Historien upprepar sig

Är det äntligen fåren som jagar vargarna eller är det precis som vanligt det omvända? 

Den officiella historien tycks vara att ett gäng hobbytraders med sociala mediers försorg lyckats gadda ihop sig och rökt ut vargarna på Wall Street som haft stora korta positioner i aktien. Är det så enkelt eller kan det ligga mer bakom det hela? Låt oss ta en historisk tillbakablick. 

När aktier handlade på golvet i börshuset kunde mäklarna tjäna stora pengar genom att i realtid se och höra order som kom in och om man såg att det var övervägande köporder i en aktie så köpte man lite för sin egen portfölj innan man exekverade kundernas order. Att det överhuvudtaget var tillåtet känns ju med dagens mått smått bisarrt men det var tydligen kutym på den tiden. När matchningen blev elektronisk och mäklarna flyttade in på banker och fondkommissionärers handlargolv fortsatte förfarandet men i ny skepnad. På handlargolvet fanns egenhandel i syfte smörja flödet som med stora öron lyssnade på flödet hos mäkleriet och kunde dra nytta av det. Skillnaden var dock att resultatet gick via bankens resultat till bonus för både mäklare och traders. När så beräkningskapaciteten kraftigt ökade kunde samma spel automatiseras genom ”signalspaning” av unga ingenjörer både inom och utanför banksystemet. Mäklare och traders som inte hängde med i utvecklingen gnällde självfallet när intäkterna försvann. När så Goldman Sachs fastnade med handen i kakburken då de blev påkomna med att fördröja kunders order i syfte att kunna utnyttja dem mer effektivt fullbordades flytten av den lönsamma affären till hedefonder och specialiserade tradingfirmor. Hedgefonden Millenium har firat stora triumfer inom området och Citadel har t o m tagit steget till att renodlat kapitalisera på flöde genom sin market maker verksamhet. Hög omsättning och volatilitet är bra för intäkterna. Vad har detta då med Gamestop att göra? 

Nätmäklare som t ex Robinhood erbjuder courtagefri handel. Hur tjänar de då pengar på detta? Jo, Citadel betalar för att flödet går via dem. Närmare hälften av retailflödet i den amerikanska marknaden går via Citadel. Så vilka har då intresse i att fåren rör på sig? Självklart är det nätmäklare, market makers och de hedgefonder som agerar blixtsnabbt på flöde. Storyn att några amatörer slagit Wall Street är ju fantastisk men man kan inte låta bli att undra om det kanske förhåller sig precis tvärt om. 

P.S I efterspelet har ett antal hedgefondförvaltare, av den äldre skolan, gått ut och sagt att man ska sluta ta korta positioner. I min värld är de väl då inte längre hedgefondförvaltare? För mig är det en deja vu. Under hösten 1999 hade i princip varenda trader i Stockholm en kort position i den brinnande IT bubblan då man tyckte bolagen var sjukt övervärderade. Man var dock för tidigt på bollen och underskattade retailflödet i förhållande till det begränsade utbudet och blev således tvungna att vända positionerna. Marknaden fortsatte 50% till under några månader innan bubblan sprack. D.S.